LOGO for printing.

Skyd genvej til succes - Det er helt frivilligt

Frivilligcitat

Det fede ved Ungdommens Røde Kors er at prøve noget nyt af.
M. Ali, frivillig i Ungdommens Røde Kors

Ansøgning med F.O.K.U.S.

Der findes ingen skabelon eller endegyldige regler for den gode ansøgning.

Et godt råd er at holde F.O.K.U.S.:

F

Funktionen. Din ansøgning skal være målrettet lige præcis den jobfunktion, du søger. >

Inden du går i gang, er det en god ide at gennemgå jobopslaget i detaljer og lave grundig baggrunds-research. Overvej de krav til ansøgeren, som er beskrevet i jobopslaget. Forhold dig til dem, når du gennemgår dine erfaringer og kompetencer i ansøgningen. Alle informationer i ansøgningen skal være relevante. Både for lige præcis den stilling, du søger. Og for den arbejdsplads, du søger stilling hos.

Det betyder også, at du skal skrive en ny ansøgning – hver gang! En god ansøgning kan ikke genbruges.

O

Overblik. Din ansøgning skal være overskuelig og nem at gå til. >

Det skal være nemt at få overblik over ansøgningen – for modtageren. Inddel ansøgningen i overskrifter eller i logiske afsnit, der hver vedrører ét emne. Dit CV præsenterer dine erfaringer i kronologisk rækkefølge, så det skal ansøgningen ikke.

I ansøgningen skal dine erfaringer hellere tilknyttes bestemte temaer, f. Fx kan du bygge ansøgningen op efter de krav, som stilles i jobopslaget.

Ansøgningen må gerne være kortfattet, fx maks.x 1 side. Og så må der aldrig være stave- eller slåfejl. Sørg for at få en anden til at læse korrektur.

K

Kompetencer. Din ansøgning er din mulighed for at vise, at du har de rette kompetencer. >

Hvis du er nyuddannet, har du måske ikke præcis de kvalifikationer og den erfaring, der efterspørges. Her er det en god ide at fokusere på, hvad du kan bidrage med i stillingen, og hvad du gerne vil fokusere på. Både nu og i fremtiden.

Ingen mennesker er gode til 100 ting. Det er mere troværdigt at være rigtig skarp på få kerneområder. Vær bevidst om dine mest centrale kompetencer, og vær tro mod dem i ansøgningen.

Kompetencer kan både være din praktiske erfaring, din uddannelse, din viden, dine personlige styrker og interesser. Men sørg for at gennemgå dine kompetencer på en måde, så de bliver relevante for den stilling, du søger.

Husk, at enhver kan sætte tillægsord på sig selv – fx: Jeg er kreativ og dynamisk. Men prøv at vise dig selv i stedet for at beskrive dig selv, f. Fx kan du fremhæve, hvordan en mountainbiketur i Nepal lærte dig noget om, at man når langt med tålmodighed og et åbent sind. Men du kan også fremhæve, du er kreativ, ved at skrive i en stil og en form, som udstråler kreativitet og dynamik.

U

Uddyb CV’et. Din ansøgning skal supplere CV’et – det må ikke være en gentagelse!

CV’et er en slavisk og kronologisk gennemgang af dine meritter. Ansøgningen er din mulighed for at uddrage det mest væsentlige, underbygge det og – allervigtigst: Relatere det til den stilling, du søger.

Har du fx haft et frivilligjob eller et relevant studiejob, kan du præsentere de vigtigste erfaringer og kernekompetencer derfra og gennemgå, hvordan du vil bruge dem i stillingen.

S

Skil dig ud. Din ansøgning er én blandt mange, så sæt dit personlige præg på den. >

Du kan skille dig ud gennem layout eller opbygning. Men vær tro mod din person og den stilling, du søger. Vær ikke alt for kreativ eller useriøs. Hvis du fx søger job som læge, er det sjældent passende at udforme ansøgningen som et digt, en sang eller en avisartikel. Arbejdsgiveren skal også gerne kunne kende den person, der toner frem i ansøgningen, når han møder personen i virkeligheden til en samtale.

Ansøgningsskabelon

Der findes tusindvis af måder at skrive en god ansøgning. Og lige så mange holdninger til, hvornår en ansøgning er god eller dårlig.

> Her kan du se én skabelon med gode råd, som du kan bruge, når du skal skrive en ansøgning.

Baseret på interviews med erhvervsledere og kommunikationseksperter.